Festes locals de Menorca

Espanya és coneguda per les seves festes de la majoria dels quals inclouen les tradicions que són específics de cada regió i tenen una llarga història. En general no hi ha un dia de l’any que passa sense que diverses ciutats del país al voltant celebrant la festa d’un sant que té un significat d’algun tipus per a cada lloc.

Sant Joan Menorca

Sant Joan de Ciutadella

A Menorca hi ha almenys una celebració gairebé tots els mesos de l’any en què els resultats, ja sigui en un dia de feina o una festa del poble del seu sant patró.

En l’estiu cada poble celebra la seva pròpia festa, on els sementals de pura raça menorquina són els protagonistes.  Tant els cavalls i les festes són un autèntic símbol de Menorca. Comença a  partir de Sant Joan (Sant Joan) a Ciutadella a finals de juny, i acaba ambla feste de Cala’n Porter de setembre, la majoria dels caps de setmana durant els mesos d’estiu són ocasions de festa plens.

El més gran i més antiga de les festes és la de Sant Joan a Ciutadella. Que data del segle 14 amb els orígens Medievals, Sant Joan manté les mateixes tradicions i protocols d’avui dia que quan va començar. Celebrat els dies 23 i 24 de juny i el diumenge abans d’aquestes dates, hi ha tres dies i nits dels esdeveniments programats amb protocols específics.  Una tradició que manté és la participació única dels  homes que són  agricultors o els seus fills, amb l’excepció del flautista, el noble i el sacerdot que no són agricultors.  La durada d’aquests esdeveniments, juntament amb la quantitat de cavalls i genets que participen de Sant Joan fa la festa més gran no només a Menorca, sinò en el conjunt de les Illes Balears.

Atès que tant l’agricultura i la cria i entrenament dels cavalls de pura raça menorquina és forta al llarg de tota l’illa, a través dels anys, els altres pobles de l’illa han adoptat la seva pròpia festa local per celebrar el dia de la festa del sant de la ciutat. Una combinació d’algunes de les tradicions de Sant Joan, a més d’altres exclusius de cada poble constitueixen el programa d’esdeveniments per a aquestes festes. L’afició de muntar a cavall de doma i és tan popular a l’illa que les dones també muntar i tenir l’oportunitat de participar a cavall, a excepció de Sant Joan, on són només els homes tradicionalment.